Jokamiehenluokka

Jokamiehenluokka eli Jokkis on harrastajamääriltään suurin autourheilulaji. Jokkis on edullinen kilpa-autoilu luokka, jonka suhteellisen vapaat tekniset säännöt mahdollistavat kilpailussa käytetyn auton rakentamisen lähes kaikista siviili liikenteessä käytettävistä autoista.

Luokalle ominainen piirre on, että kilpailuun osallistuvat autot ovat sääntöjen mukaan myyntivelvoitteen alla. Näin ollen kilpailun jälkeen käytävässä ostotarjousmenettelyssä, autot ovat kaikkien kilpailijalisenssin ja lajitutkinnon omaavien harrastajien ostettavissa.

Mukaan kilpailemaan pääsee jo sinä vuonna kun täyttää 15 vuotta, suoritettuaan ensin JM-tutkinnon. Tutkinnon voi suorittaa jo sinä vuonna kun henkilö täyttää 14 vuotta.
Nuorten luokassa alle 18-vuotiaat sekä pojat että tytöt voivat ajaa yhdessä. Yleisessä luokassa kuljettajan tulee olla 18 vuotta täyttänyt. Kaikissa luokissa kuljettajilta vaaditaan tutkinnon lisäksi kilpailulisenssi, joka sisältää kilpailijan tapaturmavakuutuksen.

Radat ovat pääosilta soraratoja, joita on hieman alle sata. Muutamia kilpailuja ajetaan myös kokonaan asfaltilla eli moottoriradoilla. Talvella ajetaan sekä järvien jäällä että maalle jäädytetyillä radoilla.

Kilpailuja järjestetään vuosittain noin 100 eri puolilla maata. Osallistujamäärät vaihtelevat 50 kuljettajasta aina yli 400 kuljettajan mammuttikilpailuihin. Lisäksi on seurojen omia jäsentenvälisiä kilpailuja, joita järjestetään noin 50. Näissä kilpailuissa ei vaadita JM-tutkintoa ja tutustumislisenssin voi hankkia kilpailupaikalta omalta seuraltaan.

Huipputasolla ajetaan Suomenmestaruuksia kuudessa eri luokassa; Nuoret, Nuoret EVK, Naiset, Yleinen, Yleinen EVK sekä Joukkuekilpailussa Liigassa. Jokamiehenluokassa ajetaan myös joukkuekilpailuja, kuten JM-SM liiga, jossa ajetaan joukkueiden Suomenmestaruudesta. JM-SM liigassa on mukana vuosittain vaihteleva määrä joukkueita.

Ostotarjousmenettelyssä täytetään ja jätetään tarjouksen tekijän tiedoilla varustettu ostotarjouskuitti kilpailunjärjestäjälle halutusta autosta. Kilpailija voi halutessaan tehdä ajamastaan autosta suojatarjouksia. Jos autosta on jätetty useampi ostotarjous, suoritetaan arvonta. Ostotarjousmenettelyssä auton hinta on 1500 euroa.