Rata-ajo

Suomalainen rata-ajo on pysynyt vakaalla pohjalla viime vuodet. Suomalaisten jatkuva kansainvälinen menestys rata-autoilun kuninkuusluokassa Formula 1 -sarjassa takaa lajin mielenkiinnon myös kansallisesti. Kartingista kilpailijan uraputki jatkuu usein rata-autoiluun. Rata-ajossa on valittavana mielenkiintoisia formula- ja ns. ”koppiautoluokkia”. Lajiliiton valmennustoiminta on tuottanut nuoria kuljettajalupauksia menestyksellisesti maailman moottoriradoille jo usean vuoden ajan.

Radat: Rata-autoilussa ajetaan Suomessa niin SM- kuin kansallisella tasolla. Kilpailuja järjestetään vuosittain kymmenkunta. Suomen viisi moottorirataa ovat Hämeenlinnan Ahvenisto, Alastaro, Jurvan Botniaring, Vetelin Kemora sekä Virtasalmen Motopark. Tämän lisäksi Seinäjoella ajetaan joka vuosi Vauhtiajoja.

Luokat: Rata-SM sarjan yhteydessä ajetaan SM, CUP ja Trophy luokkien mestaruuksista.

Tämän hetken suosituimpia luokkia ovat Legendsit, V1600 ja BMW-merkkiluokka. Nuorten kuljettajien yhdeksi kehitysportaaksi on noussut V1600 ja Formula Ford.

Kaudella 2015 ajetaan kokeilulähtöinä T1600 luokkaa joka asettuu selkeästi V1600-luokan yläpuolelle suorituskyvyltään. Uusi T1600-luokka toimisi näin aiemmin laaditun strategian mukaisesti kuljettajapolulla, kun edetään V1600-luokasta tehokkaampiin autoihin. Nykyisellään porras V1600-luokan ja Porsche GT3- tai V8 Thundercar-luokan välillä on kohtuuttoman suuri.

Katettujen kilpureiden puolella kansalliset luokat elävät hyvin aktiivisten harrastajien toimesta. Luokkia on useita ja jokainen rata-autoilukärpäsen purema harrastaja löytää varmasti itsellensä sopivan luokan kilpailemiseen.

Myös Historic Race Finlandin järjestämä oma sarja historic- ja harraste kilpureille kerää runsaasti hieman iäkkäämmästä kalustosta kiinnostuneita harrastajia.

Kuorma-autot: Radoilla kilpaillaan myös kilpakuorma-autoilla. Nämä ratojen jättiläiset kilpailevat lähinnä Alastaron ja Kemoran moottoriradoilla. Aiemmin tämän luokan suomalaisedustajia kilpaili menestyksekkäästi myös kansainvälisillä radoilla. Tänä päivänä kilpailusaavutukset ovat keskittyneet lähinnä kovalle kansalliselle tasolle.